‘Competitievervalsing’
woensdag 25 april 2012Helaas. Ons vlaggenschip heeft de belangrijke thuiswedstrijd tegen Hoevelaken niet met een overwinning af kunnen sluiten. BAS leek energie tekort te komen om echt in het eigen spel te komen, waar Hoevelaken niet genoeg gebruik van maakte. Gek? Nee. Twee wedstrijden in een tijdsbestek van drie dagen is voor een jonge ploeg als BAS funest. Dat de KNVB dit zo heeft ingepland, kan ik echt niet begrijpen.
Spelers in het betaalde voetbal trainen dagelijks, misschien soms wel twee keer per dag. Deze spelers hebben een berenconditie, zijn nooit snel moe. Topfit mag je ze zeker noemen. De KNVB waakt er in het speelschema echter voor dat de ploegen niet teveel wedstrijden binnen een kort tijdsbestek spelen. Speelt FC Twente op donderdag Europa League, dan spelen zij niet op zaterdag alweer uit bij Roda JC. Nee, dan wordt Twente ingepland op zondag, zodat de spelers optimaal uit kunnen rusten.
In het betaalde voetbal wordt er rekening gehouden met de vermoeidheid van de spelers. Als we dan de kwinkslag maken naar het amateurvoetbal, dan is dat blijkbaar dus niet het geval. Als je de trainingsuren van beide kanten tegenover elkaar zet, dan zou het eigenlijk andersom moeten zijn. De KNVB zou bij de competities in het amateurvoetbal rekening moeten houden met de fysieke gesteldheid van de spelers en in het betaalde voetbal een stuk minder. Die trainen niet voor niets zo hard en zo vaak.
Het is je reinste competitievervalsing. Diegene die het beste uit de wedstrijd van zaterdag komt, heeft op maandag fysiek al een behoorlijke voorsprong op de tegenstander. Het zijn factoren van buitenaf en omstandigheden die spelers niet vaak meemaken, die een grote rol spelen in deze wedstrijden. Als je alle uitslagen van maandag in het amateurvoetbal bekijkt, zijn er heel veel verassingen te zien. Waarom is dat nodig? De wedstrijden hadden toch ook op een doordeweekse avond gespeeld kunnen worden, zodat de spelers wel genoeg rust hadden om tot een goede prestatie te komen?
Sportvoedingadviseur Robert Gebhart omschrijft het op zijn website als volgt: Het herstelproces is van wezenlijk belang voor de sporter. Dit proces is essentieel om tijdens de volgende inspanning weer optimaal te kunnen presteren. Vaak en intensief trainen vergt veel van het lichaam, onder andere treedt spierbeschadiging op en een goed herstel is dan zeker geen overbodige luxe. Dit heeft tijd nodig en kan soms enkele dagen duren, gemiddeld ongeveer 48 tot 72 uur. Tussen het einde van de wedstrijd tegen Oene en het begin van de wedstrijd tegen Hoevelaken zaten krap 48 uur. Voor een enkele speler genoeg rust, maar voor de meeste niet genoeg. In al die jaren dat ik BAS 1 nu volg, heb ik Stefan Tolhoek nog nooit met een dikke rol tape om zijn been zien spelen. Plots was hij maandag geblesseerd, met twee fouten tot gevolg. Bedankt KNVB.
Blijkbaar beschikt Hoevelaken over meer spelers die aan 48 uur rust genoeg hebben, dan BAS. Hoevelaken was fysiek veel sterker, waardoor BAS er niet aan kwam. De KNVB heeft een besluit genomen, dat niet ten goede komt aan een eerlijk competitieverloop. Het mag en is geen excuus voor de geleverde prestatie van ons vlaggenschip, maar de bond kan er zelf wel alles aan doen om de competitie eerlijk te laten verlopen. Dat is in deze niet gebeurd en is kwalijk te noemen. KNVB, dit nooit meer.
De Columnist